„Mai multe progrese au fost înregistrate în trei luni decât în cursul ultimilor zece ani în materie de deschidere și de pregătire a nord-coreenilor pentru a ieși din carapacea lor”, a declarat Marzuki Darusman, raportorul special al Națiunilor Unite pentru Coreea de Nord, a doua zi de la o întâlnire rarisimă cu ambasadorul Phenianului la ONU.
Această declarație a fost făcută cu o zi înainte de prezentarea, de către Darusman, a unui raport care solicită urmărirea Coreei de Nord pentru crime de război.
Acest document se bazează pe rezultatele unei comisii de anchetă a Națiunilor Unite care a publicat în februarie un raport incendiar ce denunță abuzuri și încălcări sistematice ale drepturilor omului în tabere de detenție din Coreea de Nord, evocând cazuri de tortură, viol, ucidere și sclavie.
„Suntem la începutul procesului”, a adăugat Darusman referitor la întâlnirea pe care a avut-o luni, la sediul ONU de la New York, cu ambasadorul nord-coreean Kim Song, prima în zece ani între cei doi diplomați.
Diplomatul nord-coreean a anunțat luni pentru AFP că întâlnirea cu raportorul special al Națiunilor Unite viza discuții asupra „viitoarei cooperări (între Coreea de Nord și ONU) în problema drepturilor omului”.
Oficialul nord-coreean i-a propus raportorului special ONU să vină în Coreea de Nord, sugerând, totodată, ca el să renunțe la solicitarea sa de aducere a Phenianului în fața Curții Penale Internaționale.
Japonia și Uniunea Europeană urmează să prezinte în cursul acestei săptămâni, la Adunarea Generală a ONU, o rezoluție care solicită lansarea unei anchete asupra Coreei de Nord pentru crime de război, în baza raportului lui Darusman.
Raportorul ONU a solicitat ca o eventuală vizită a sa în Coreea de Nord să aibă „un obiectiv concret și practic” și ca el să poată inspecta lagăre de detenție.